Home / Actueel / Muziek op schoot, peuterliedjes, kinderliedjes en peutermuziek

De Muziekbeleving voor peuters

Muziek heeft een positieve invloed op velen van ons. Maar zeker op jonge kinderen. Muziek levert een bijdrage aan de ontwikkeling van peuters.  De Muziekbeleving wil een muzikale beleving geven aan peuters.


De positieve effecten van muziek op peuters

Muziek lessen zijn voor kinderen goed voor hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld. Muziek roept ook gevoelens en emoties op. Het ervaren en benoemen daarvan draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook bewegen en dansen op muziek is voor kinderen een manier om uiting te geven aan hun gevoelens.

De cognitieve ontwikkeling

 Muziek stimuleert de cognitieve ontwikkeling van peuters. Het luisteren naar en deelnemen aan muzikale activiteiten verbetert hun geheugen, aandacht en taalvaardigheid

Motorische vaardigheden

Muziek moedigt beweging aan, en activiteiten zoals dansen helpen bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden van peuters. Het bewegen op het ritme van de muziek helpt bij de coördinatie en fijne motoriek.

Emotionele uitdrukking

 Muziek biedt peuters een uitlaatklep voor emotionele expressie. Het kan hen helpen emoties te uiten, begrijpen en reguleren. Sommige muziek kan ook een rustgevend effect hebben en helpen bij het kalmeren van peuters.

Sociale interactie

Samen zingen, dansen of muziekinstrumenten bespelen kan bijdragen aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het versterken van de band tussen peuters en hun verzorgers.

Auditieve vaardigheden

Het luisteren naar verschillende soorten muziek helpt peuters bij het ontwikkelen van auditieve vaardigheden, wat belangrijk is voor de taalontwikkeling. Ze leren verschillende tonen, ritmes en geluiden te onderscheiden.

Rustgevend effect

Kalme en rustgevende muziek kan helpen bij het creëren van een ontspannen sfeer, wat vooral nuttig kan zijn bij het in slaap vallen of het verminderen van stress.

Muziekonderwijs: De weg naar zelfontdekking en creativiteit

Kortom, muziekonderwijs is niet alleen een middel om muzikale vaardigheden te ontwikkelen, maar het heeft ook een diepgaande impact op de sociaal-emotionele ontwikkeling en creativiteit van kinderen.